Kemencében sült házi kacsa

2017.09.01

Augusztusban minden hétvégén ünnepelhetünk valamit. A család fele ebben az időszakban tartja a születésnapját, így általában a hétvégi főzés a kertben zajlik. Sütögetünk tűzön, kemencében és a csikótűzhelyen. A gyerekek is imádják, és ha összejön egy jó társaság megunhatatlan program a nyár folyamán.
Mit főzzünk? Mit főzzünk Zsuzsi születésnapjára? Süssünk kacsát a kemencében!!!

A kacsát már előző napon előkészítem, alaposan megmosom kívül-belül, bőrét bevagdosom és bekenem kacsazsírral. Sózom, borsozom és belehelyezem a kacsasütőbe. Egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap frissen szedett majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet rakok mellé és a hasüregébe. Még finomabb, ha almát, megtisztított és félbevágott vöröshagymát is teszünk hozzá. Aláöntöm a vizet és a forró kemencébe teszem. Ha nincs kemence a háznál, természetesen a konyhai sütő is megteszi. Letakarva 200 fokon sütöm kb. 2 órát. Ezután leveszem róla a kacsasütő tetejét, és először a hátát sütöm 30 percig, ezután megfordítom, és a mellével felfelé is kb. 30 percig tovább sütöm. Közben időnként meglocsolom a saját zsírjával. Amikor megpirult tányérra teszem, forrón felvágom, párolt lilakáposztával és pirított főtt burgonyával tálalom.

A kemence nem hűl ki egyhamar. Ilyenkor rétest teszünk bele. A rétes tölteléke számtalan lehetőséget kínál lehet édes és sós is. Nem beszélve arról, hogy pillanatok alatt kész. Ez is egy remek ünnepi ebéd volt! Jó étvágyat mindenkinek!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el