Kemencében sült házi kacsa
Augusztusban minden hétvégén ünnepelhetünk valamit. A
család fele ebben az időszakban tartja a születésnapját, így általában a
hétvégi főzés a kertben zajlik. Sütögetünk tűzön, kemencében és a csikótűzhelyen.
A gyerekek is imádják, és ha összejön egy jó társaság megunhatatlan program a nyár
folyamán.
Mit főzzünk? Mit főzzünk Zsuzsi születésnapjára? Süssünk kacsát a kemencében!!!
A kacsát már előző napon előkészítem, alaposan megmosom
kívül-belül, bőrét bevagdosom és bekenem kacsazsírral. Sózom, borsozom és
belehelyezem a kacsasütőbe. Egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap frissen
szedett majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet rakok mellé és a hasüregébe. Még
finomabb, ha almát, megtisztított és félbevágott vöröshagymát is teszünk hozzá. Aláöntöm a vizet és a forró kemencébe teszem. Ha nincs kemence a háznál, természetesen a
konyhai sütő is megteszi. Letakarva 200 fokon sütöm kb. 2 órát. Ezután leveszem róla a
kacsasütő tetejét, és először a hátát sütöm 30 percig, ezután megfordítom, és a
mellével felfelé is kb. 30 percig tovább sütöm. Közben időnként meglocsolom a saját
zsírjával. Amikor megpirult tányérra teszem, forrón felvágom, párolt lilakáposztával
és pirított főtt burgonyával tálalom.
A kemence nem hűl ki egyhamar. Ilyenkor rétest teszünk bele. A rétes tölteléke számtalan lehetőséget kínál lehet édes és sós is. Nem beszélve arról, hogy pillanatok alatt kész. Ez is egy remek ünnepi ebéd volt! Jó étvágyat mindenkinek!